Karácsonyi rémálom laptopok

Megmondom őszintén ez az a téma, ami miatt a Blog megszületett mint menüpont. Nem egyszeri tapasztalatról van szó. Egyszerűen erről írni kell, mert már látom előre, hogy mi lesz a vége megint, ha nem szól erről senki: sírás az ünnepek alatt. Vagyis szólnak róla, a szakmai fórumokon, de most legyen itt a hétköznapi megfogalmazása a témának, amivel viszont ritkán találkozunk, pedig illene róla beszélni, főleg így a nagy ajándékozási időszakban. Évekig szenvedhetünk egy rossz döntés miatt, szó szerint.

Hol is kezdjem…. Van egy alap probléma az informatikában, amit a felhasználók csinálnak saját maguknak: nem kérdeznek, vagy nem jó helyen kérdeznek. Miről is beszélek? Ha autót veszek, előtte érdemes több szerelővel konzultálni, olvasni kicsit utána, válogatni több szempont alapján. Ha házat veszünk ott is ingatlanos/statikus véleményét kikérjük. Nagyjából minden nagyobb értékű vásárlás esetén az ember azért szeret utána nézni, hogy mit is vesz. Illetve igyekszik a kérdéseket a témában jártas embereknek feltenni. Viszont a laptop/pc/mobil vásárlás az valamiért kiesik ezek alól, vagy ami gyakran előfordul, hogy a szupermarket bolti eladójának tesszük fel a kérdéseket, hogy melyik eszközt ajánlja?! Senki se értse félre, de szegény eladó lehet, hogy pár hete még az illatszer osztályon tusfürdőt kínált, most meg a műszaki osztályon a vasaló/turmixgép és tévék világában próbál valamihez hozzászólni, amihez nagy eséllyel nem ért (és erről nem tehet). Még rosszabb, amikor bizonyos márkák fizetett „szakemberei” próbálnak „puszta jó szándékból” pont olyan márkát ajánlani, mint aminek a logója rájuk van hímezve…. És persze a legnagyobb szerencsejátékosok, akik: „ez milyen olcsó és milyen jól néz ki, puff meg is veszem!”….. Na így juthatunk hozzá cikkünk főszereplőjéhez a karácsonyi rémálom laptophoz.

A laptop, ami pont úgy néz ki mint egy rendes, normális laptop, csak valójában egy „átok”, amit magunkra szabadítunk és gyűlölni fogjuk minden nap, olyan kegyetlenül hitvány, lassú valami. Ha a környékbeli szupermarketekben tudnák, hogy azt a sok gépet én küldettem vissza… Remélem azért a legtöbb embernek még idejében sikerül ezt elolvasni és még nem vásárolt be a csodálatos 100ezer forint alatti plasztik horrorból. De miként is azonosítható egy ilyen laptop?

1. Olcsó(bb). 40-100e forint között/körül mozog újonnan.  (Van megoldás! Sőt! Még olcsóbban is járhatsz jól, erről majd lentebb)
2. Intel Celeron processzor van benne (vagy AMD gyengébb darabjai).
Kiegészítés: az áruházak és gyártók rájöttek, hogy a celeron szó egy mumus lett az emberek szemében (TELJESEN JOGOSAN) ezért szeretik kihagyni a megnevezésből és csak a típusszámot kiírni. Pl Intel N3060…. mennyivel jobban hangzik, mint intel celeron n3060 a teljes neve.
3. Gagyi tapintású műanyag, enyhén sorjás élekkel.
4. Az egész alja és teteje egy egybeöntött műanyag, csavarok és nyílások nélkül.

Nos igen. A leginkább jellemző tulajdonság, ami alapján azonosítani lehet: a laptop ára. Igazság szerint az első valamire használható darab 120 körül indul és onnan a csillagos ég a határ. De ott is nagyon könnyű belefutni egy igazi életkeserítő darabba, hiszen drágán is kapható rossz gép. Mitől is rossz ez valójában? Miért átok a celeron? Mit számít a minőség? Miért kell egyáltalán nyílás egy laptop aljára?

 

Processzor? Mit számít az ennyire?


Ez a számítógép „agya”. Ezen múlik az éppen elvégzendő műveletek gyorsasága. Két nagy gyártó van a piacon, az Intel és az AMD. Laptop esetében, személyes véleményem alapján, maradjunk az Intel vonalon, meg egyébként is az elterjedtebb. Viszont az Intel cég is gyárt belépőszintű darabokat. Ezek rendszerint a Celeron márkanevet kapják laptop és asztali gépek esetén egyaránt (utána gyorsaság/használhatóság szerinti sorrendben: pentium, i3, i5, i7, i9 ezek közül bármelyik már egy használható gépről árulkodik). Mint már fentebb is említettem, elterjedt, hogy ezeket nem igazán kellene megvásárolni, ha hosszabb távra gondolkodik az ember, ekkor jött a trükk, hogy akkor az akciós újságban csak a kódját írjuk, meg azt, hogy több magos (magok száma = processzorok száma egy processzoron belül, tehát mondjuk két feladat egyidejű futtatása közben az egyik feladaton az egyik egység dolgozik, a másik feladaton pedig a másik…. De sajnos ez sem ennyire egyszerű, hiszen sok maggal is lehet valami rossz, legjobb példa erre pár olcsó mobiltelefon ahol 6-8 mag ellenére is egy lassú valamit kapunk…. nos a laptop sem különb).

És mi az igazán szomorú? Régebben ha valaki vett egy celeronos laptopot véletlen, akkor semmi gond nem volt, lehetett rajta segíteni, hiszen a celeron processzort kivettük és a kukába helyeztük, a helyére pedig valami erősebb processzort tettünk, kicsi pénzből elhárítva a probléma. VISZONT most… most ilyen már nincs, hiszen az új celeronok az alaplapra vannak FORRASZTVA. Szóval megvetted és onnantól olyan csiga lassú is marad örökre. Gép bekapcsolása és böngésző megnyitása = kávé elkészül és meg is iszod (főleg valami gyenge merevlemez mellette, de erről majd később). És ez minden nap. Elindítod a böngészőt és mire elindul elfelejted, hogy mit is akartál. Egy hírportál betöltése 5 perc is lehet (van egy ilyen videóm, hogy frissen telepített gépen valami 7 perc az index betöltése.). Ha pedig a gyereknek vetted, tanulni… jajjj szegény… arról nem is beszélve, hogy a játék teljesen elfelejthető ezeken. Persze, ha szereted a retrot és 10+++ éves játékokra vágysz, azok mennek… nagyjából….

Mit számít ennyire, hogy milyen anyagból van a laptop, meg mik ezek a csavaros nyílások? Miért fontos ez nagyon?


Milyen anyagból van…. nos ezek a katasztrófák általában pont abból készülnek, amiből szerintem az esti műszak a biliket gyártja Kínában. De a külső burkolat rettentő gyors kopásának (főleg, ha festett műanyag és lekopik róla a festék) látványa mellett a legnagyobb gyenge pont a zsanérozás, avagy ahol a kijelző az alsó részhez csatlakozik. Igaz, belül fém mindegyik, de annak minősége tud fejfájást okozni…. Volt olyan ügyfelem aki egy könyvvel támasztotta meg a kijelzőt, hogy ha kinyitotta, akkor ne essen hanyatt. Ő is röhögött rajta nyugi…. A másik eset ami szintén gyakori, az pedig amikor megszorul az egyik oldalt…. ezek azok a laptopok, ahol a felső burkolaton a sarkok felé repedés látható… és kinyitáskor szétnyílik a laptop burkolata… gusztustalan…. Nem csak, hogy használhatatlan lesz a laptop, de sok esetben, főleg ha megszorul és töri a burkolatot, egy gazdasági totálkárról is beszélhetünk. ÉS EZ A KISEBBIK GOND MANAPSÁG.

MERT VAN NAGYOBB: eltűntek a könnyen cserélhető akkumulátorok. Nézd csak meg ezeket a gépeket. Legtöbb darabnál már nincs az, hogy két pöcök rögzíti a telepet, kiveszed és veszel bele újat… nem. Bár ha a teljes házat egy gitárpengetővel szétpattintod(!!!!) úgy, hogy a patentok nem törnek el, akkor le tudod húzni a csatlakozót az alaplapról és kicsavarozni az akkut, majd az újat be… csak közben a garancia éppen elveszett…. Meg nem kevés buktatója lehet egy ilyen műveletnek, főleg ha nem hozzáértő végzi el. És itt jön a másik probléma: Ezek az akkumulátorok, ezekben az olcsó gépekben nem a legjobb minőségűek és a kapacitásuk sem az igazi..... Bár a mellettük lévő celeron nevetséges áramfelvétele (6 watt :) olyan cuki… hiszen ha nem dolgozol, nem is kell energia elvén….) ellensúlyozza. De brrrrrrr…. ne. ne… nagyon ne…


És akkor itt azok a bizonyos nyílások meg csavarok…. Mert hamar kevés lesz a 4gb memória… sőt az a dög lassú merevlemez is ami mellette van…. és bizony bővítenéd a géped (figyelem ez a probléma a jóval drágább gépek esetén is jelentkezik, ezért új gépeknél, ahol ez már általános kb 2015 óta, igyekezzünk olyat választani, amit garanciális időn belül nem kívánunk bővíteni)…. csakhogy nincs hol hozzáférni az alkatrészekhez. Vagy márkaszerviz (és áraik), vagy pá-pá garancia.  Persze nem minden gyártó ilyen kegyetlen, de ebben a kategóriában ez amúgy már a "mindegy is"... hiszen a fő lassulást okozó alkatrészt, a processzort nem tudjuk cserélni.


„És akkor most mit vegyek?”


Opció 1: Ha ragaszkodsz az új laptophoz, akkor 120.000 forint felett nézz. Igyekezz az „intel i3” processzort keresni minimum. Ha valóban gyors gépre vágysz, akkor SSD (arról is fogok majd írni) is legyen benne, meg inkább 8gb ram…. (150e++). Ha ott vagy az üzletben és nem tudsz dönteni, hívj fel, segítek ingyen, tényleg szívesen.


Opció2: MINŐSÉGI, GARANCIÁLIS használt üzleti laptop, lehetőleg „A” kategóriás, ami szép állapotban van, így ajándéknak is tökéletes. Őszinte leszek, ezekből csak az alábbi típusokat merem ajánlani (új gépekből is amúgy ezek „_A_ laptop”, de ezek újkori ára….. 5-600e, viszont ezek 10 év után is laptopok maradnak, elleben az olcsóbb áruházi darabokkal, amiket használtan inkább ne.) az alábbi sorrendben:

Lenovo ThinkPad TXXX széria (bejegyzés írásakor a legjobb ár/érték arányú a T420/430 széria 8gb RAM/SSD/core i5 már 60e forinttól több helyen)
Dell Latitude
HP Pro/Elitebook

Természetesen ezek beszerzésében is tudok segíteni, hívj bátran, vannak jó forrásaim!

Utóirat: Egyik szakmai portálon megjelent ezekkel a gépekkel kapcsolatban egy cikk, hogy ha Windows helyett Linuxot(!) teszünk rá, akkor egész használható(cska). Oké. Igen. Valóban. Akarsz linuxot? Ugye….

Keress bátran és segítek!

 

Készült: 2018.