Gyorsítsd a géped, akár 10x sebességre!

Gyorsítsd a géped, akár 10x sebességre olcsón, SSD-vel! De mi az az SSD?

Lesz itt téma, már látom… Megint egy, amiről érdemes beszélni: Az SSD. Talán elmondható, hogy az elmúlt évek legnagyobb „találmánya”, ami forradalmasította az informatikát, legalábbis sebesség terén biztos. Ráadásul ha egy, akár 8-10 éves gépünk van, hirtelen abból is kihozhat egy ma is használható gépet. Extra tulajdonsága, hogy nem lehet feleslegesen vásárolni, mert elérhető 2,5” méretben. Na ez magyarul annyit jelent, hogy nagy eséllyel jó a mostani 10 éves asztali gépedbe is és egy zsír új gépbe is. Jó a 10 éves laptopodba és egy új laptopba is ugyanaz az eszköz. Tehát ha a géped lecseréled, ezt viszed tovább, mindegy, hogy akár pc-ről laptopra váltottál, vagy fordítva.

Oké, de mi ez?

Kezdjük az elején, hogy érthető legyen maga a működése: A számítógépen az adatokat a merevlemezen tároltuk eddig (HDD, Winchester néven is hallhattuk már).  Ezt kb. úgy kell elképzelni, mint lemezlejátszót. Van egy, vagy több mágneses lemez a merevlemez házán belül, amik tele vannak az adatainkkal és ezeket egy olvasó-író fej pásztázza, amit külön elektronika vezérel. Tehát minden ami a gépünkön van, az ezeken a mágneses lemezeken tárolódik. Bármit indítasz el, nyitsz meg, az olvasófej oda pozícionálja magát és elkezdi olvasni vagy írni a kívánt adatokat. Mindeközben a lemezek 5400-7200 (esetenként 10000) fordulat/perc sebességgel pörögnek. Igen…. mint egy autó motorja tiltás közeli állapotban. Jól sejted… van esély a meghibásodásra:

  1. Egy  rossz pillanatban érkező nagyobb ütés vagy rázkódás és vége mindennek, veszik minden adatod.
  2. Mivel forgó és mozgó alkatrészeket tartalmaz, így ezek idővel elkopnak, könnyen meghibásodnak.


(Hagyomános merevlemez)

 

Sebessége pedig….. SSD korszak előtt azt mondtuk, hogy elfogadható, elegendő. Most, hogy kapható SSD? Csiga. Nagyon. Hiszen minden fájlt külön szépen megkeres, beolvas, persze előtte felpörög. Amikor „hallod”, hogy dolgozik a gép… na akkor ennek a hangját hallod. 

 

Ezzel szemben mit tud az SSD? Miért lesz gyors a gép?


Memória chipeken tárolja az adatot, mint egy pendrive, csak sokkkkkkkkkkaaaaaaaal gyorsabb... Nincs forgó lemez, olvasófej, nincs úgymond késlekedés. Ráadásul a valós sebessége brutálisan nagyobb mint a régi merevlemezeké. Tényleg akár 5-10x gyorsabb mint a régi merevlemezes meghajtók! Sőt… van amikor több (Van amikor 20-30x! persze azok már NVMe SSD-k az új gépekhez, amik csatlakozásban és árban is eltérnek, de mi maradjunk a földön a sima SATA csatlakozós SSD-k világában). És ezek most nem marketing számok, hanem tények. És ettől miért lesz gyors a gép? Mert nem csak a filmeket, játékokat, zenéket, képeket tároljuk a gépen, hanem magát az egész rendszert is. A windows és minden egyéb program (pl böngésző, irodai alkalmazások, képszerkesztő, játékok) is az adattárolóról fut. Minden! Mi történik amikor indul a gép, vagy megnyitunk egy programot/fájlt? A számítógép megkeresi az adattárolón a fájlt. Azt szépen beteszi a gyors memóriába (RAM), ahonnan dolgozik rajta a processzor és elvégzi a szükséges műveleteket. Csak ugye autónál sem mindegy, hogy 6km/h órával araszolunk a belvárosi dugóban, vagy az autópályán 200 felett száguldunk. Márpedig itt a különbséget így lehet a legjobban leírni. Bizony, az SSD a jövő. És akkor még plusz információ, hogy keveset is fogyaszt (laptop esetében ez komoly félórákat adhat a működési időhöz). Bírja a rázkódást és esést is, hiszen nincs semmilyen forgó alkatrész benne.  Most már az ára is megfizethető (10-12e forint környékén elérhető egy márkás 120 Gigabájtos darab!). Megjegyzés: ez az eszköz a gép működését teszi dinamikussá. Viszont a számítási feladatok gyorsaságáért továbbra is a processzor felel, a játékok megjelenítéséért pedig a videokártya. Tehát játékok esetében annyit változat, hogy sokkal gyorsabban indul el és tölt be a játék, de ha eddig „szaggatott” akkor ezután is fog.

Jöjjön egy kis videós magyarázós rész. Próbáltam érthetően, leegyszerűsítve:


(home video, bocsi, nem vagyok vlogger)


(Videó az említett windows indítási különbségről)

 

Mire vársz? Tuningold fel a géped!
Ennél nagyobb gyorsulást, ilyen könnyen nem érhetsz el!

Félsz, hogy újra kell telepíteni a géped, de rajta a könyvelő program, meg a számlázó, meg a készlet, meg a beállításaid? Semmi probléma, a klónozás technikával úgy cserélem ki a rendszer „alatt” az eszközt, hogy nem veszi észre semmilyen program, hiszen egy tökéletes másolat készül.

Oké-oké… kell ez nekem…. de látom, hogy elég kis méretekben kapható, a nagyok pedig (még) húzós áron vannak. Megoldás?

VAN! Egyrészt egy 120 gigabájtos SSD bőven elég a rendszer és programok tárolására, de a sorozat és film gyűjteményre valóban nem. A legjobb megoldás, hogy ha az SSD mellett meghagyjuk a régi merevlemezt a nagy fájlok tárolására, amik a rendszer sebességét nem befolyásolják…. hiszen a filmeknek nem kell gyors tárhely…

Laptopod van? Az sem gond! A megoldás egyszerű: CD/DVD meghajtót kiszedjük és annak a helyére tesszük a hagyományos merevlemezt egy átalakító segítségével. Ez az átalakító 3-4e forint mérettől függően.

 

Keress bátran és segítek!

 

Készült: 2018.